Valittajat eivät tiedä mistä he puhuvat

Hiljattain taas valitettiin iltapäivälehtien sivuilla siitä, miten EU tahtoo asettaa patalappuille tai pannukintaille laatuvaatimuksia.

Tällaiset uutiset ovat luonnollisesti saaneet kansan raivoihinsa ja useat bloggaajat ovat kirjoitelleet siitä, miten EU kieltää kaiken, eikä missään virkamiesten toihuissa ole mitään tolkkua.

Olen itse polttanut sormeni lahjaksi saamassani "patalapussa", joka alkoi savuamaan jo muutaman sekunnin kuluttua siitä, kun otin pitsaa uunista. Materiaalia ei selvästikään oltu tarkoitettu kestämään edes 225-asteen uuninpeltiä.

Paloturvallisesta materiaalista (myös sopivista luonnonmateriaaleista) valmistettu kangas voi kestää hetken jopa nuotion lämpöä ja eristää kuumuuden kulkeutumista sormiin jopa kymmeniä kertoa pidemmän kuin halvat muoviyhdisteet, joista monia rääsyjä nykyään valmistetaan. Mutta kuten kuvista näkyy, ei ihmisten todellisilla kokemuksilla tai paremmalla tiedolla ole mitään merkitystä.

Yritin etsiä kirjoitusta, jossa mielipiteiden sijasta avattaisiin taustoja ja selitettäisiin syitä, mutta bloggaajia ja some-raivoajia näyttää kiinnostavan vain raivon lisääminen. Tätäkin kieltoa liioitellaan täysin kohtuuttomasti, ja esimerkit kohdistuvat aina johonkin mummoon tai käsityöläisyrittäjään, joka ei kohta saa neuloa lapsenlapsilleen edes pipoa.

Kuitenkin direktiivissä on kyse vain siitä, millaisia nimityksiä saa käyttää tuotteiden markkinoinnissa, ja mitä kuluttajille voi luvata. Tällaisten sääntöjen yksi tehtävä olisi myös lisätä tietoisuutta siitä, miten suuria eroja on materiaaleilla, mutta toimittajat tai bloggaajat eivät millään tavoin perehdy niihin aiheisiin, joista he kirjoittavat – eivät säädöksiin, eivätkä niiden taustoihin. Asia on sikäli vakava, että kyse on paloturvallisuudesta ja ihmishengistä:

https://twitter.com/JanRutherfordCA/statuses/791812286688092160

Kun keskustelupalstalla sitten joku pöyristyneiden raivopäiden keskellä rauhallisesti kertoo, että on itse polttanut näppinsä, hän saa (kuten kuvista näkyy) osakseen vain pilkkaa ja alapeukkuja.

Jos kuitenkin mennään todelliseen maailmaan, niin sieltä löytyy esimerkiksi Marvel, joka on valmistanut "Ironman" yms -fanituotteena sellaisia patakintaita, joiden materiaali sulaa käsiin:

Incidents/Injuries:

The firm has received 241 reports of burn injuries, including reports of the glove melting and burning consumers’ skin.

https://www.cpsc.gov/Recalls/2016/Oven-Mitts-Recalled-by-Loot-Crate/

Jos joku ei osaa englantia, niin sama suomeksi:

"Firma oli saanut 241 valitusta palovammoista, mukaan lukien tapauksia, joissa patakinnas oli sulanut kiinni ihoon."

Monet tällaiset tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydesta johtuvat tapaturmat ovat olleet tiedossa, kun ne typerät EU-päättäjät ovat suunnitelleet sen typerän direktiivin, joka typerä kun on, ei edes kiellä mummoja neulomasta ja kauppaamasta neulomiaan tuotteita.

Juho Nieminen
Sitoutumaton Espoo

Kirjailija. Humanisti, enemmänkin leveästi kuin korkeasti koulutettu. Riippuu päivästä olenko yleisnero vai diletantti. Jos onnistun olen yleisnero, jos epäonnistun, diletantti. Mitä enemmän uskallan epäonnistua, sen parempi yleisnero minusta tulee.

Viihdetuotantoa: https://soundcloud.com/user-82817550
Sähköposti: Monrepoo@gmail.com
Varhaisempia bloggauksia:
http://pikkujattilainen.blogspot.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu